Ostatnie wydarzenia z kalendarium historycznego

Nowe badania dotyczące pochodzenia Lagera

Nowe badania dotyczące pochodzenia Lagera

Jak sugerują najnowsze badania, piwo typu lager może pierwotnie pochodzić z Ameryki Południowej, a nie jak powszechnie uważano z terytorium Niemiec.

Grupa archeologów pod przewodnictwem dr Alberto Pereza odkryła 1000 letnie ceramiki, w południowych lasach przy granicy Chile z Argentyną, na północ od Patagonii. Odkrycia dokonano co prawda już w 2016 roku, natomiast dopiero najnowsza genetyczna analiza ceramik wykazała, iż naczynia zawierają ślady drożdży z gatunku „Saccharomyces eubayanus” znanego jako „zagubiony rodzic” piwa lager. Znalezisko sugeruje, że ludzie używający tych naczyń wytwarzali za ich pomocą sfermentowane napoje z produktów roślinnych. Najprawdopodobniej były one zbliżone do wytwarzanych w czasach współczesnych napojów typu „chicha” lub „mudai”, tak charakterystycznych dla tego regionu.

To odkrycie mogłoby oznaczać, że drożdże „Saccharomyces eubayanus” były wykorzystywane do wytwarzania piwa typu lager ponad 200 lat wcześniej niżeli początkowo zakładano. Pierwotnie pochodzenie lagera to terytorium Niemiec a konkretnie region Bawarski. Dr. Perez powiedział, że to pierwszy dowód archeologiczny i najwcześniejszy z istniejących dowodów jakichkolwiek gatunków Saccharomyces eubayanus stosowanych przy produkcji alkoholu. Odkrycie rodzi pytania o to, czy Ameryka Południowa jest źródłem pochodzenia  niezwykłych drożdży, które pozwalają piwowarom fermentować lager w chłodnych temperaturach zapewniając jego charakterystyczny i orzeźwiający smak. Nasze odkrycia potwierdzają historyczną obecność drożdży w tym regionie i teraz mamy potwierdzenie jego stosowania – dodał Perez.

Lager jest najpopularniejszym na świecie sfermentowanym napojem. Specjaliści od piwa i naukowcy już dawno podejrzewali, że gatunek „S. eubayanus” , który jest odporny na zimno nie pochodzi z Europy. Jednakże jak dotąd nie było dowodów na potwierdzenie tych spekulacji. Pierwszy z ważniejszych przełomów w tej sprawie pojawił się w 2011 roku, kiedy to dr. Chris Hittinger z Uniwerytetu Wisconsin-Madison i międzynarodowy zespół genetyków z USA, Portugalii i Argentyny zidentyfikowali S. eubayanus w dzikiej próbce z pozyskanej drzewa buka południowego z terenu lasów Patagonii. Owe odkrycie wywołało swego czasu nie małą dyskusję. Najważniejszą kwestią było ustalenie w Jaki sposób drożdże z zimnych regionów Ameryki Południowej udały się do Bawarii, gdzie lager został wymyślony w 1400 – kiedy europejscy odkrywcy wylądowali na południu Ameryki pod koniec XV wieku? Na ten temat pojawiło się wiele teorii i spekulacji. Najbardziej prawdopodobna wydawała się teoria głoszona przez chińskich badaczy Jian Bing i Pei-Jie Han,która to upowszechniała tezę jakoby gatunek „S. eubayanus” miał przywędrować do Europy poprzez Jedwabny Szlak.

Jeszcze później prof. Hittinger przeprowadził dokładne badania w celu rozwinięcia tematu gatunku „S. eubayanus”. Odkryliśmy, że istnieje wiele szczepów Saccharomyes eubayanus”. Nasze badania wykazały, że Patagonia jest domem dla ogromnej różnorodności S. eubayanus – powiedział Hittinger na temat swoich badań. Drożdże migrują na wiele sposobów, a zespół Hittingera zaproponował w swoim dokumencie z 2016 r., że to ptaki bądź różnego rodzaju owady są możliwym środkiem transportu dla S. eubayanus, i to właśnie one prawdopodobnie tysiące lat temu, przyczyniły się do przeniesienia tego gatunku grzyba na kontynent Europejski. Dowody na to, że Saccharomyces eubayanus mógł być używany do fermentacji napojów, zanim kontakt między starym a nowym kontynentem był w ogóle możliwy, sugeruje intrygujące zawirowanie w teoriach o pierwotnym pochodzeniu drożdży lagerowych – dodał Hittinger. Jak zapowiedział profesor konieczne będzie wykonanie w przyszłości badań genetycznych, mających na celu wykluczenie możliwość, że znane jak dotąd szczepy są zanieczyszczeniami środowiska. Należy również w przyszłości określić, w jaki sposób związane są z dzikimi szczepami patagonii, dzikimi szczepami z półkuli północnej oraz udomowionymi szczepami hybrydowymi stosowanymi do produkcji piwa.

Dr Alberto Perez stwierdził, że Ludzie, którzy tworzyli piwo około 1000 lat temu, pochodzili ze społeczeństwa łowców-zbieraczy o mieszanej gospodarce opartej na sezonowych produktach, głównie nasion i owoców oraz niektórych roślinach uprawnych. Mamy silne dowody, że ceramika była używana do fermentowania produktów roślinnych do produkcji napojów alkoholowych – powiedział Perez. Spekulował również, że te fermentowane napoje prawdopodobnie odgrywały znaczącą rolę w duchowym i społecznym świecie grupy.

Źródła: cell.com,nbcnews.com,sciencedirect.com

Marcin Majchrzak

Partnerzy



Przewiń do góry