Badania DNA liści arbuzów odnalezionych na 3500-letnim grobowcu udowodniły, że już w starożytności zaczęto hodować słodkie arbuzy.
Dzikie arbuzy, znajdujące się w niektórych częściach Afryki, są inne niż te tradycyjne. Ich cechą charakterystyczną jest mały i okrągły kształt oraz biały miąższ o bardzo gorzkim smaku. Naukowcy zastanawiali się kiedy i gdzie je „udomowiono”. Sugerowano, że miało to miejsce w Afryce Północnej lub Zachodniej.
Obrazy naścienne z trzech grobowców przedstawiają owoce przypominające dzisiejsze arbuzy. W XIX wieku znaleziono liście tego owocu na grobowcu sprzed 3500 lat. Botanik Susanne Renner z University of Munich przebadała odnalezione rośliny. Udało się wykryć dwa genomy, które potwierdzają, że starożytne melony miały słodki miąższ.
Nic nie wiadomo jednak o wielkości i kształcie starożytnych arbuzów. Jeden z obrazów naściennych pokazuje prawdopodobnie wydłużony melon. Badania Renner potwierdzają, że słodkie arbuzy po raz pierwszy wyhodowano w Sudanie, a później ich hodowla rozprzestrzeniła się wzdłuż Nilu.
Źródło: newscientist.com
Fot. Wikimedia Commons
Karolina Charchowska