Majowie byli potentatami w regionalnym handlu żywnością

Najnowsze badania archeologiczne prowadzone na płw. Jukatan przez archeologów z amerykańskiego Archeolodzy z University of Cincinnati udowodniły, iż Majowie wytwarzali nadwyżki roślin uprawnych, którymi handlowali z sąsiednimi kulturami. To pierwsze dowody handlu żywnością w Ameryce prekolumbijskiej.

Amerykańscy archeolodzy badaniom poddali ślady osadnictwa cywilizacji Majów, szczególną uwagę przywiązując do wielości pół uprawnych. Analiza danych pozyskanych w trakcie ekspedycji wykazała, iż obszar, jaki Majowie uprawiali regularnie wskazuje, że musieli oni produkować znaczne nadwyżki żywości i nie, tylko. Prawidłowość ta dotyczyła także bawełny.

Nadwyżki pozyskiwane przez majów były najprawdopodobniej przedmiotem ożywionego handlu z sąsiednimi kulturami, o czym zdają się świadczyć znaleziska dokonane w innych regionach Ameryki Środkowej.

W badaniach archeolodzy wykorzystali najnowsze technologie, między innymi zdjęcia lotnicze i satelitarne, georadar oraz system LIDAR, opierający się na obrazowaniu terenu przy pomocy wiązek lasera, emitowanych na podobnej zasadzie jak w standardowych radarze.

Źródło: kopalniawiedzy.pl
Fot. Wikimedia Commons

Dawid Siuta

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*