30 września zakończyła się aukcja, której przedmiotem była nie lada gratka – menu z pokładu słynnego „Titanica”. 103 – letnie menu, datowane na 14 kwietnia 1912 r., zawiera spis potraw przeznaczonych dla pasażerów 1 klasy i zostało opracowane na dzień przed zderzeniem najsłynniejszego statku pasażerskiego świata z górą lodową.
Zarząd domu aukcyjnego początkowo liczył, że dziwna pamiątka osiągnie cenę ok. 50 tys. USD, jednakże pragnący zachować anonimowość nabywca zaoferował aż 88 tys. USD. Zdaniem odpowiadających za sprzedaż historycznej karty dań domów aukcyjnych Lion Heart Autographs i Invaluable.com nabywca może być potomkiem jednego z 700 ocalałych z katastrofy pasażerów. Początkowo sprzedane na aukcji menu znajdowało się w rękach Abrahama Lincolna Salomona, człowieka, który opuścił tonący statek na pokładzie okrytej złą sławą „szalupy nr.1”, nazywanej czasem „szalupą bogaczy”, lub „szalupą gotówkową”. Określenie wzięło się od pogłosek, według których pięciu przebywających na 40 osobowej łodzi pasażerów pierwszej klasy przekupiło siedmiu obsługujących ją członków załogi statku, by nie wracali na miejsce katastrofy, i nie zabierali na pokład innych rozbitków. A. L. Salomon uratował z pokładu również– bilet ze znajdującej się na pokładzie Titanica łaźni tureckiej, na którym znajdowały się nazwiska trzech innych pasażerów „szalupy nr.1” – Laury Mabel Francatelli, Sir Cosmo Duff – Gordona i Lady Lucy Duff – Gordon. Bilet oraz list napisany przez L.M Francatelli do Salomona sześć miesięcy po zatonięciu „Titanica” również zostały sprzedane na aukcji za odpowiednio 11 i 7,5 tys. USD. Ocalały jeszcze dwie karty dań z pokładu słynnego transatlantyka. Pierwsza została sprzedana w 2012 r., za 120 tys. USD, a druga została przekazana do Greenwitch National Maritime Musem przez Walthera Lorda.
Źródło: Livescience.com, cnbc.com
Piotr Rapiński
Fot. Titanic wychodzi w dziewiczy rejs. Wikipedia Commons