Przepis na wino z czasów rzymskich. Naukowcy coraz bliżej

Jak wygląda przepis na wino z czasów rzymskich? Opublikowano wyniki badań amfor rzymskich z II-I wieku p.n.e., które zbliżają nas do poznania dokładnego przepisu na wino. Dzięki nim możemy dowiedzieć się nie tylko jak wpływano na smak wina, ale też w jaki sposób było zabezpieczane. Dzięki archeobotanice to, co znajdywało swoje uzasadnienie w źródłach pisanych, można podtrzymać lub uzupełnić badaniami uwzględniającymi skład chemiczny znalezisk.

29 czerwca na łamach czasopisma PLOS ONE, naukowcy opublikowali wyniki swoich badań nad trzema amforami po winie. Amfory zostały odkryte w 2018 roku i do zeszłego roku trwały badania głównie nad zawartością smoły, którą były powlekane. Trzy amfory zostały odkryte w Lacjum, około 90 km od Rzymu, w San Felice Circeo.

Badania interdyscyplinarne nad amforami z II-I wieku p.n.e.

Dzięki badaniom interdyscyplinarnym można nie tylko potwierdzić przekaz tradycyjnych źródeł historycznych, ale także je uzupełnić i wyciągnąć nowe wnioski. Dzięki archeobotanice (dziedzina archeologii środowiskowej) i identyfikacji biomarkerów molekularnych (przy pomocy chromatografii gazowej), określono obecność pyłków i tkanek roślinnych kwiatów, które wyjaśniły fermentację winogron.

Istnienie takich pyłków określono również w tym regionie w okresie późniejszym i wcześniejszym, dlatego naukowcy wysnuli hipotezę o wykorzystywaniu lokalnych rodzajów winogron. Określono jednak też, że o ile były to pnącza lokalne, to czasem wykorzystywano dziko rosnące, a „udomowienie” winogrona było długim procesem.

Analizy chemiczne wskazują na obecność czerwonego, jak i białego wina.

Badanie smoły

Badanie wykazało, że do wytworzenia wodoodpornej smoły, którą ​​powlekano wnętrza amfor, została wykorzystana sosna. Możliwe, że wykorzystywano ją także w celu nadania smaku fermentującym winogronom. Sosna nie rosła naturalnie w tym regionie, dlatego naukowcy przyjęli, że smoła prawdopodobnie została przywieziona z Kalabrii lub Sycylii, co uwiarygodniają źródła archeologiczne i historyczne, wskazujące na powiązania handlowe między tymi regionami.

Perspektywa

Dzięki nowym badaniom interdyscyplinarnym, naukowcom udało się określić, że proces udomowienia winorośli był bardzo długi. Jednocześnie wykorzystywano winogrona uprawne i dziko rosnące, przy tym dodając jeszcze inne rośliny. Teraz należy pogłębić badania nad dotychczasowym materiałem archeologicznym, dzięki czemu będzie można dostarczyć nowych dowodów na określenie czasu i sposobów uprawy winorośli.

Badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma PLOS. Całe badanie możesz przeczytać TUTAJ.

Nie jest to pierwszy raz, kiedy informujemy Cię o znalezieniu starożytnego wina. Pisaliśmy o tym już kilka razy, sprawdź, czy coś Cię nie ominęło.

Fot. PLOS, Wikimedia Commons

Źródło: plos.org

Agnieszka Popiak

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*