Makłowicz o kulturze stołu a Lisowie o kulinarnej archeologii | Konferencja popularno-naukowa

Co jedli i jak gotowali mieszkańcy grodów piastowskich na terenie dzisiejszej wielkopolski w czasach Mieszka I? Kiedy jedzenie przestaje być li tylko zaspokajaniem głodu i pojawia się kultura stołu? Jak odkrycia geograficzne, zmiany na politycznych mapach, podboje i wynalazki wpływają na kuchnię i kulturę stołu?

Na te i inne pytania spróbują odpowiedzieć prelegenci konferencji popularno-naukowej „Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego”. Konferencja obędzie się 13 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania na poznańskiej Śródce. Wstęp na konferencję jest bezpłatny.

Chcemy by było to spotkanie ciekawe dla wszystkich osób, które choć trochę interesują się historią kuchni. Bardziej popularyzatorskie niż naukowe, mówi Wojciech Lewandowski z Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, organizatora konferencji.

Wśród prelegentów znajdą się historycy zajmujący się na co dzień tematem archeologii i historii kuchni – prof. JarosławDumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Hanna i Paweł Lisowie z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, autorzy książki „Kuchnia Słowian”. Swoje prelekcje wygłoszą też Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Ten pierwszy poruszy tematy związane z kształtowaniem kuchni przez zmiany geopolityczne, drugi odtworzy jadłospis Mikołaja Kopernika.

Prelekcje konferencji:

·   Wprowadzenie – „Po co mówić o historii kuchni? Gdzie i jak zaczyna się kultura stołu i co ją kształtuje”– Robert Makłowicz

·   „Chrzest, wino i oliwa. O kuchni wczesnego średniowiecza” Profesor Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

·  „Pożywienie wczesnośredniowiecznych Słowian w świetle archeologii doświadczalnej” –  Paweł Lis, archeolog, Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym.

·   „Kuchnia Słowian czyli w poszukiwaniu dawnych smaków”  – Hanna Lis, autorka książki o tym samym tytule, autorka warsztatów archeologii doświadczalnej.

·     „Co jadł Kopernik”  – Piotr Bikont

Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego” odbędzie się w Poznaniu, w Bramie Poznania na Śródce w godzinach 14.00 – 16.30 w czwartek 13 sierpnia 2015.
Wstęp jest bezpłatny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*